1471. S. G.Ali Bey Evleri Villa 3/C Muratpaşa ANTALYA
kron tedavisi

Kuron Nedir?

Kuron anatomik olarak dişin dışarıdan görebildiğimiz tek kısmıdır. Yani halk arasında bir kaplama şekli olarak bilinse de dişin bir bölümünü ifade eder. Kuronun şekli dişin fonksiyonunu hakkında bize bilgi verir. Örneğin; ön dişler kesme içindir ve buna göre keski şeklinde, azı dişleri ise öğütme için düz yüzeylere sahiptir.

Kuron Kaplama Nedir?

Kuron kaplama çeşitli nedenlerle kırılmış, şekli bozulmuş, renginde farklılıklar ortaya çıkmış dişleri kaplamak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir, bu yüzden yüksek ısırma basınçlarına karşı orijinal dişlere en yakın sonuçları vermektedir.
Dişlerin üst kısmı besinlerle ilk temas eden bölüm olarak görsel ve işlevsel niteliklerini kaybetmeye daha yatkındır. Bu yüzden kron tedavisi görünürdeki bu kısma işlevlerinin yeniden kazandırılabilmesi adına ideal bir yöntemdir.

Kuron Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Porselen Kron

Porselen kron; az sayıdaki diş eksikliğinde uygulanan, komşu ve destek olarak kullanılacak dişlerin kaplamaya uygun şekilde küçültülmesiyle köprü şeklinde; ya da tek/birkaç dişteki çürük veya anormal renklenmeleri gidermek adına laboratuvar ortamında hazırlanıp yapıştırılan sabit protezlerdir. Dişin görünür kısımlarına yapılan ve hastanın kendisi tarafından çıkarılamayan bu tip protezler takılıp çıkarılanlara göre daha kullanışlı olsalar da uygulanması için hastada bazı koşullar aranmaktadır. Hasta bu koşullar hakkında hekim tarafından bilgilendirilmektedir. Yapımları ölçünün alınması ve dişlerin hazırlanması ile geçen 3-4 seans içinde yani yaklaşık bir haftada gerçekleşebilir.

Porselen Kron Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

  • Dişlerde aşırı madde kaybı ve çürüme durumlarında,
  • Renklenme olmuş ve rengi geriye döndürülemeyen dişlerde,
  • Şekil bozukluğu bulunan dişlerde,
  • Zayıf, kanal tedavisi yapılmış dişlerde,
  • İmplant uygulamaları üzerine,
  • Kırık dişleri onarmak adın porselen kron tedavisi kullanılabilir.

Porselen kronun fonksiyonları nelerdir?

Hasarlı olan dişi kuvvetlendirmesinin yanında, porselen kronlar dişlerin şeklini, oranını, hizasını düzeltmek adına da kullanılabilirler. Orijinal dişlerin renginde üretilebilen porselen kronların güçlü olmalarını sağlamak adına eski usul tedavilerde sıkça metal alt yapıya sahip porselen kronlar da kullanılmaktaydı. Bugüne gelindiğinde ise estetik bir gülüş sağlamak adına daha sık olarak ön bölgelerde ışığı daha iyi yansıtan ‘’empres porselenler’’ veya ‘’laminateler’’; arka dişlerde ise metal altyapısı zirkon destekli porselenler uygulanmaktadır.

Porselen kron türleri nelerdir?

Tedavide kullanılacak porselen türü hastanın ağız yapısına ve dişteki hasara uygun olarak doktor tarafından belirlenir. Bu kaplamalarda alt yapı olarak metallerin dayanıklılığı, üst yapı olarak ise porselenin estetiği kullanılmıştır. Bu yöntemle üretilen porselen kronlar hala kullanılmasına rağmen, insanların artan estetik kaygılarına cevap verebilmek adına çok farklı maddelerden yapılmış, dişin doğal görünümünü birebir taklit edebilen sabit protez uygulamaları da tedavide kullanılan yöntemler arasındadır.

 

Bu tedaviler ağızda bulundukları yere, eksik diş sayısına, hastanın estetik ihtiyacına ve hekimin tedavi usullerine göre;

  • Metal destekli porselen kuronlar,
  • Zirkonyum destekli porselen kuronlar,
  • Tam seramik kuronlar,
  • Tam seramik veya kompozit lamina kuronlar olarak uygulanabilmektedir.

Metal Destekli Porselen Kaplamalar

  • Metal destekli porselen kaplamaların altyapısını oluşturan iç kısmı metaldir. Metal, diş formuna sokulur ve dayanıklı porselen ile kaplanır. Ancak estetik açıdan yüksek kalitedeki bu ürünler ışık geçirgenlikleri açısından doğallık ve diğer dişlerle uyum sorunu yaşatabilmektedir.

Zirkonyum Destekli Kaplamalar

  • Zirkonyum destekli kaplamalar, doğal dişe en yakın ışık geçirgenliğine sahip olmaları ile estetik olarak en avantajlı tedavi yöntemlerinden biridir. Zirkonyum kaplama, alerji riskini ortadan kaldırır, diş eti ile sağlıklı bir uyum oluşturur, bu yönleriyle metal altyapılı seramik kaplamalardan çok daha estetik bir çözümdür. Ayrıca zirkonyum kaplamalar, renginin beyaz olması ile metal destekli kaplamalar gibi ışık geçirgenliği sorunu oluşturmaz.

Tam Seramik Kaplamalar

  • Tam seramik kaplamalar, özellikle ön dişlerde kullanılan ve estetik olarak en başarılı kaplamalardır. Doğal dişlerden ayrılmaları neredeyse imkansızdır. Işık geçirgenlikleri ise metal ya da zirkonyum kaplamalar gibi opak bir altyapı içermediğinden oldukça fazladır. Bu kaplamaların kalınlıklarının diğerlerine göre daha az olması sebebiyle diş yüzeyinden kaldırılan madde miktarı da azalmaktadır. Bu da seramik kaplamaların bir diğer avantajıdır.

Seramik veya Kompozit Lamina Kuronlar

  • Seramik veya kompozit lamina kuronlar dişlerin sadece önden görünen yüzeylerinden bir miktar aşındırma yapılarak uygulanan, yani en fazla 0.3 – 0.7 mm kalınlığındaki estetik uygulamalardır. Kompozit laminalar tek seansta, hasta koltuğunda uygulanabilmekteyken; seramik laminalar diğer bütün kaplamalar gibi ölçü alımından sonraki seans öncesinde, teknisyenler tarafından laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır. Seramik laminalar tamamen porselenden yapıldıkları için, estetik olarak kompozite kıyasla daha başarılı kaplamalardır.

Kuron Kaplamalar Nasıl Yapılır?

Dişte bulunan koruyucu mine tabakasının çeşitli darbelerden dolayı kırılması, aşınması gibi durumların tedavisinde, hasta ağzından alınan ölçülere bağlı olarak belirli kalıplara göre oluşturulan suni yapıların sorunlu bölgeye uygulanması şeklinde yapılır.

Kaplama Öncesi

Ölçü alma ve kalıp çıkarma aşamasını içerir. Kuronun dişte ilgili bölüme uyumu ve kolayca yapıştırılabilmesi adına dişte kesi işlemi uygulanabilir. Yapılan kesi işlemi, kaplamanın yapılacağı diş ile hastanın sahip olduğu dişlerinin görünüm ve seviye bakımından uyuşmasını sağlar. Bu işlemler uygulanırken lokal olarak uyuşturulan bölge hastanın herhangi bir ağrı duymasını engellemektedir.

Kaplama İşlemi

Yapay bir bileşen olan kuron, kaplama işlemi için hastanın ağzına oturtulur, birkaç deneme ile çiğneme ve konuşma işlevleri hasta ağzına ve yapısına göre ayarlandıktan sonra daimi olmak üzere yapıştırılır.

Kuron Kaplama Ne Kadar Sürede Yapılır?

Eksik diş sayısına göre de değişiklik gösteren kron kaplama işlemi ölçü alımı, kalıp çıkarılması, kaplamanın yerleştirilmesi işlemleri ile beraber 7-10 gün arasında tamamlanır.

Kuron Kaplamalar Nasıl Görünür?

Kuron kaplamalarda diş hekiminin birincil amacı; hastaya uygun, doğal bir görünüm elde etmektir. Bu aşamada diş renginin diğer diş ve diş etleri ile fiziksel uyumuna dikkat edilmelidir.

Kuron Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

  • Doğal bir görünümleri vardır.
  • Dayanıklı ve sağlam bir yapıya sahiplerdir.
  • Diş etleri ile oldukça iyi uyum sağlarlar.
  • Ağız içi alerjik reaksiyonlara neden olmazlar.

Kuron Kaplamaların Bakımı

Kuronların doğal görünümünü koruması ve uzun süreli olması adına düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinilmelidir. Bunun yanı sıra kaplamanın yapıldığı dişi darbe ve yüksek çiğneme basıncından korumak oldukça büyük önem arzeder. Bu süreçte ceviz, fındık gibi kabuklu yiyecekleri dişlerle kırmamaya özen gösterilmeli, düzenli diş hekimi kontrolü ihmal edilmemelidir.

Benzer Gönderiler

Open chat
Hello
How can I help you?