1471. S. G.Ali Bey Evleri Villa 3/C Muratpaşa ANTALYA
Diş beyazlatma

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

Diş Beyazlatma (bleaching); çeşitli nedenlerle dişlerin yapısında  (özellikle mine ve dentin tabakasında) meydana gelen renk değişimlerinin giderilerek, dişlerin renginin orijinal dişlerin rengine ve estetik olarak hastaya uygun bir tona göre ayarlanması işlemidir.
Dişlerin doğal renkleri zamanla koyulaşır. Bu koyulaşmalar dişlerin ve ağız bütünlüğünün estetiğini bozmakta; hastalarda özgüven problemlerine ve zamanla gülümsemekten bile kaçınmalarına sebep olmaktadır. Diş beyazlatma (bleaching) işlemi ise psikososyal boyutuyla hastalara büyük avantaj sağlamakta, gülüş estetiğin önem kazandığı son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Dişlerde Meydana Gelen Renk Değişimlerinin Türleri/Sebepleri Nelerdir?

  • Zamanla meydana gelen, yaşa veya yaşam tarzına bağlı fizyolojik renklenme
  • Amalgam dolgu gibi diş tedavilerinden sonra meydana gelen renklenme
  • Bebeklik döneminde yoğun antibiyotik kullanımı
  • Hamilelik döneminde yoğun antibiyotik kullanımı
  • Kanal tedavisinin ardından dişin iç kısımda meydana gelen renk değişiminin diş yüzeyinde görünür bir hal alması
  • Çay, kahve, tütün ürünleri, kırmızı şarap ve ağız gargaralarının uzun süreli kullanımına bağlı olarak diz yüzeyinde meydana gelen renk değişimleri
  • Travma sonucu dişin içinde bulunan canlı dokunun ölmesi, kanamaya bağlı olarak meydana gelen renk değişimi

Diş taşı temizliği ve polisaj (yüzey parlatma işlemi) işlemleri ile dişlerde meydana gelen renk değişimleri kolaylıkla giderilebilir. Ancak bu yöntemlerle giderilemeyen renk değişimlerinin giderilmesi ve dişin kendi renginin hastanın beğenisine ve isteğine uygun olarak bir kaç ton daha açılması mümkündür. Uygulanan beyazlatma yöntemleri ile dişler duruma göre sekiz-on tona kadar açılabilmektedir.

Diş beyazlatma tedavisinin 4 farklı yöntemi bulunmaktadır;

  • Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik ortamında beyazlatma)
  • Ev Tipi Diş Beyazlatma 
  • Tek Diş Beyazlatma (Kanal tedavili dişleri için beyazlatma)
  • Kombine Diş Beyazlatma (Ev + Ofis tipi beyazlatma)

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Klinik ortamında, uzman diş hekimi gözetiminde kontrollü bir şekilde uygulanan bu beyazlatma yönteminde tüm yumuşak dokular (dil, diş etleri, yanak içleri) ışıkla sertleşen bir bariyerle izole edildikten sonra, dişlere beyazlatma jeli uygulanır ve bu jel ışıkla aktive edilir. Bu işlem dişler istenen beyazlığa gelinceye kadar tekrarlanabilir. Seanslar ve bu seanslar arasındaki zaman hastaların beyazlatma tercihlerine göre değişebilmektedir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Hastanın kendi evinde uygulayabileceği bu beyazlatma yönteminde düzenli olarak diş hekimi kontrolleriyle ilerlenir. İlk aşama olarak uzman bir hekim tarafından dişlerden ölçü alınır ve ölçüm sonuçları laboratuvara iletilir. Alınan bu ölçüler ışığında hastaya özel, diş ve ağız yapısına tam olarak oturabilen ince, şeffaf bir plak hazırlanır.
Gece yatmadan önce bu plağın içine uygulanan diş beyazlatma ajanının ardından hastalar plağı dişlerine takar. Beyazlatma işlemi büyük bir rahatlıkla hasta gece uykudayken gerçekleşir. Bu tedavi bir- iki hafta gibi bir sürede tamamlanabilir.

Lazer ile Diş Beyazlatma

Lazer ile diş beyazlatma işleminin en büyük avantajlarından biri beyazlatma işleminin çok kısa sürede gerçekleştirilebilmesidir. Ağız içindeki tüm yumuşak dokular (dil, diş etleri, yanak içleri) kimyasal bariyerle izole edildikten sonra 3-4 dakika gibi kısa bir sürede beyazlatma işlemi tamamlanabilmektedir.

Dişlerimi Beyazlatmak İstersem Hangi Yöntemleri Kullanabilirim? En Etkili Yöntem Hangisidir?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi dişleri beyazlatmak adına kullanılan farklı yöntemler vardır. Diş tedavileri araştırmalarında, bahsettiğimiz iki yöntemin aynı anda kullanılmasının etkin bir beyazlatma için gerekli olduğu, beyazlatma işlemi ofis tipi ile yapılsa bile kalıcı bir renk için ev tipi beyazlatma ile desteklenmesi önerilmektedir.

Beyazlatma Güvenli midir? Yoksa Dişlere Zarar Verir mi?

Yapılan araştırmalarda diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma işlemlerinin hastaya herhangi bir zararı olmadığı kanıtlanmıştır. Dişlere zarar veren asıl müdahaleler, eczaneler ya da çeşitli firmalar tarafından satılan denetimsiz, kimyasal beyazlatıcı ürünlerdir.

Diş Beyazlatmanın Yan Etkisi Var Mıdır? Varsa Nelerdir?

Diş beyazlatma işlemlerinde kullanılan beyazlatma jelleri hastadan hastaya miktarı değişebilen diş hassasiyetlerine sebep olabilir. Bu hassasiyet işlem sonrası dişlere uygulanan basınç, soğuk veya sıcak içeceklerin tüketimi ile birlikte tetiklenebilir. Bu gibi durumlarda diş hekimleri tarafından uygulanan topikal (belirli bir yere uygulanan) florür ile hassasiyet azaltılabilmektedir. Hassasiyeti azaltmak adına  potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunduran diş macunları da kullanılabilir.

Beyazlatma Ne Kadar Süre Etkisini Korur?

Beyazlatma sonrasında dişlerin rengi hiçbir zaman işlem öncesi rengine dönmez, fakat elbette yaşam tarzımıza ve beslenme şekillerimize, tütün-alkol kullanım alışkanlıklarımıza göre bir miktar renk kaybı meydana gelir ve beyazlatmanın etkisi kullanıma bağlı olarak 6 ay ila 2 yıl sürebilir. Bu süreçte diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Hekimler tarafından gerekli görülmesi durumunda tedaviye ek olarak diş taşı temizliği, polisaj (yüzey parlatma işlemi) gibi işlemler uygulanabilmektedir.

Beyazlatma Sonrası Beslenme ve Tüketim Alışkanlıkları

Beyazlatma işlemi sonrasındaki 48 saat boyunca (ideali 7-10 gün) çay, kahve, sigara, kola, kırmızı şarap, gibi asitli içeceklerden ve bol miktarda şeker içeren renkli yiyeceklerden uzak kalmak gereklidir, çünkü yapılan beyazlatmanın etkisi tedaviden sonra bile dentin tübüllerinde devam etmektedir. Bu süre zarfında da işlemi aksatabilecek ve etkisini azaltabilecek alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Benzer Gönderiler

Open chat
Hello
How can I help you?